Česta pitanja - FAQ (Frequently Asked Questions)

STA JE POTREBNO ZA PRIJEM U DOMU?

Za prijem u starački dom potrebno je doneti propisanu dokumentaciju i to:
– Lekarske nalaze ne starije od 6 meseci
– Fotokopiju lične karte korisnika usluga doma za stare
– Fotokopiju zdravstvene knjižice
– Fotokopiju lične karte srodnika
– Lekarski nalaz od psihijatra
– Saglasnost korisnika da dobrovoljno pristaje da boravi u domu

Prijem novih korisnika usluga doma se vrši u prisustvu doktora, socijalnog radnika i medicinske sestre.

DA LI NEPOKRETNE OSOBE MOGU BITI KORISNICI DOMA?

Da, nepokretne osobe mogu biti korisnici usluge smeštaja u domu za smeštaj starih lica, jer mi imamo stručno osposobljeno osoblje za brigu o slabo pokretnim i nepokretnim osobama.

KOLIKO KOŠTA SMEŠTAJ U DOMU ZA STARE?

Cena smeštaja u domu za stare zavisi od obima usluga koje se pružaju svakom od korisnika ponaosob, kategorije sobe, kao i od posebnih uslova smeštaja koje nameće zdravstveno stanje korisnika, pokretljivost itd. Za cenu usluge smeštaja i nege potencijalnih korisnika doma za stare, najbolje je da nas kontaktirate lično.

ŠTA JE UKLJUCENO U CENU SMEŠTAJA U DOMU ZA STARE?

U osnovnu cenu usluge smeštaja starih lica uključeno je sledeće:
– smeštaj u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim ili četvorokrevetnim sobama
– 5 obroka dnevno
– posete i saveti lekara
– medicinska nega 24 sata od strane stručnog osoblja
– davanje terapije
– održavanje lične higijene i higijene ličnih stvari korisnika
– briga socijalnog radnika o korisnicima.

KOJE DOPUNSKE USLUGE STARIMA PRUŽA OSOBLJE DOMA?

Dopunske usluge koje pruža osoblje doma za stare, a koje ne ulaze u osnovnu cenu smeštaja starih lica su:
– laboratorijske usluge
– usluge fizioterapeuta
– prevoz korisnika
– pregled doktora specijaliste
– manikir i pedikir
– frizer
– snimanja: ekg, ultrazvuk, roentgen

KADA SU MOGUĆE POSETE STARIM OSOBAMA SMEŠTENIM U DOMU ZA STARE?
Posete starim osobama smeštenim u našem domu su moguće, a vreme posete je radnim danima od 16-18h i vikendom od 10-12h i od 16-18h

PRAVI IZBOR

KAKO ODABRATI DOM

Ovo je prvo pitanje sa kojim se susrećete nakon odluke, a možda i pre, da želite smeštaj u neki od domova. Kvalitet i usluga određenog objekta može da Vas opredeli da li uopšte želite. Ponuda na ovom tržištu usluga je veoma različita. Kako svako ima stav šta mu je primarno vezano za njegov boravak, svaki savet je nezahvalan. Ono što je sigurno birajte registrovan dom koji ima licencu i dozvolu za rad. Nije pravilo, ali bolje je izabrati objekat većeg kapaciteta, obično ima i kompletniji prateći sadržaj. Napravite sastanak sa predstavnikom doma, možda postoji mogućnost da kreirate individualan tip smeštaja prema Vašoj potrebi. Ako postoji mogućnost dobro bi bilo razmeniti koju reč i sa osobama koje već koriste usluge u toj ustanovi. Srećno!

Ostalo

KVALITET SMEŠTAJA

Osim kvalitetne ishrane, nege i higijene, uputno je raspitati se o sadržaju unutar i okolo objekta koji birate za svoj boravak. Kako je to mesto koje nećete često napuštati, bitno je da dom ima dovoljno različitih prostora u kome ćete provoditi svoje slobodno vreme. Dom solidnog kvaliteta mora da poseduje prostrani dnevni boravak, salu za ručavanje, prostor za rekreaciju, primanje poseta, razonodu, baštu, adekvatne staze za šetnju, Sama soba mora da bude opremljena sa udobnim krevetom, dovoljno plakara, kupatilom, da je svetla, provetrena i klimatizovana. Sve mora biti prilagodjeno za slabije pokretne osobe i invalide. Nikada se ne zna , možda zatreba.

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA
Svi domovi moraju imati zaposlene medicinske sestre i barem jednog lekara. Ako to nemaju, kao minimum brige o Vama, svakako ih nemojte ni razmatrati kao mogućnost izbora. Dobro bi bilo da ustanova ima opremu i kvalifikovana lica za primarnu zdravstvenu zaštitu. To podrazumeva aparate za merenje pritiska, šecera, najosnovnije laboratorijske analize, elektromagnetnu terapiju, opremu za fizioterapiju i vežbe. Zaposlenog fizijatra i psihologa, te po potrebi lekare specijaliste.
Svakom korisniku mora da bude dostupan panik taster za poziv medicinskog osoblja.

UGOVOR S MEDICINSKIM CENTROM
Ustanova za smeštaj starih lica mora da ima najmanje sklopljen ugovor sa domom zdravlja i službom hitne pomoci. Bilo bi dobro i sa bolnicom lokalnog ili republičkog karaktera. Takav način poslovanja omogućava domu brzu reakciju u hitnim slučajevima, a Vama miran san. Imaoci i domaćeg i inostranog zdravstvenog osiguranja imaju pravo besplatnog pregleda i lečenja u bolnicama. Korisnici iz inostranstva moraju imati prijavu boravka, kako bi socijalno moglo da naplati lečenje kod matičnog osiguranja, da ne bi sami snosili troškove.

DRUŠTVENI SADRŽAJ
Od izuzetnog značaja da dobro proučite, pre smeštaja, koji od domova ce Vam pružiti osmišljen i bogat društveni život. Ne zaboravite da ćete u okviru ovog objekta provesti veoma dug period, i da osim terapije, spavanja i obroka imate još polovinu dana koju treba prijatno i kvalitetno provesti. Vaš život nije stao dolaskom u dom, naprotiv. Birajte objekat u kome postoje animatori i organizovan program od društvenih igara, plesnih večeri, kviz takmičenja, izleta, putovanja, kulturnog i zabavnog programa, bioskopskih projekcija i svega onoga za šta možda i niste do sada imali vremena usled savremenog tempa života. Upoznaćete nove prijatelje, a dan ispunjen sadržajem koji vam pričinjava radost je možda bolja terapija i od same zdravstvene nege.

CENA I DODATNI TROŠKOVI
Iako je cena mesečnog smeštaja najčešće odlučujući faktor, morate dobro odmeriti šta ona obuhvata. Osnovni paket uvek ima ležaj, hranu i osnovni nadzor. Za sve ostalo se detaljno raspitajte. Razmislite o veličini, opremi i broju osoba u sobi, da li se nutricionistička ishrana, rehabilitacija i izleti dodatno plaćaju, šta je sa eventualnim infuzijama i osnovnim zdravstvenim analizama, odlasku kod lekara specijaliste, sredstvima za higijenu, frizerom… Jako niska cena obično donosi i loše uslove, viša cena možda i nije tako visoka ako nema dodatnih troškova.

Tel

Scroll Up